Elektrifiering medför stora koldioxidutsläpp!
Den globala medeltemperaturen har ökat sedan 1800-talet och ökade koldioxidutsläpp ligger bakom en stor del av ökningen. När man förespråker olika åtgärder är det viktigt att de är verkningsfulla och inte bara känns bra.
En populär åtgärd är elektrifiering i olika former. Men hur påverkar den egentligen de globala utsläppen av koldioxid?
Den svenska elproduktionsmixen är nästan 100% fossil, vilket är bra. Men vill man förstå konskevenserna av elektrifiering måste man betrakta Europa som helhet eftersom de olika ländernas elnät är sammankopplade. Om ett land ökar sin elkonsumtion måste Europas totala elproduktion öka. Om Sverige ökar sin import av el från Norge kommer de att exportera mindre fossilfri el till andra länder som då måste få sin el på annat sätt. O.S.V
EUs elproduktion 2022 var till 39% fossil. 2018 var andelen 43% så det går långsamt att fasa ut fossila bränslen.
Det helt dominerande sättet att se på elektrifieringens koldioxidpåverkan är tyvärr att utgå från ett missvisande tänk där gamla prylar anses ha lika stor påverkan som nya och prylar i olika länder påverkar i förhållande till hur landets produktionsmix ser ut. Men om vi verkligen vill veta hur elektrifieringen påverkar de golbala utsläppen av koldioxid är det de faktiska konskevenserna vi måste uppskatta.
Till skillnad från fossilt kan inte den fossilfria elproduktionen öka för att elbehovet ökar, utan den ökas genom beslut om och gemomförd utbyggnad. Det gör att om elförbrukningen ökar måste man skaffa den extra energin genom att elda mer fossilt (kol, olja, gas). Åtminstone till den dag i framtiden då Europas elproduktion är helt fossilfri med marginal så att den även klarar en konsumtionsökning helt fossilfritt.
Nedanstånde bild illustrerar detta genom olika scenarier för elproduktion.
Den vänstra gruppen av tre staplar utgår från den elproduktion som gällde 2022. De tre olika staplarna visar hur det är bara den fossila produktion som ökar/minskar när elkonsumtionen ökar/minskar.
Naturligtvis är det bra att öka den fossilfria elpoduktionen. Men som visas i den högra gruppen så slår en ökad elkonsumtion fortfarande till 100% på den fossila produktionen. A = B.
Sammanfattning: Elektrifiering medför stora koldioxidutsläpp. Det är först den dag alla staplar är helt gröna som elektrifiering är bra för klimatet.
Kommentar: Att el kan flöda fritt i Europa är en lite idealiserad bild. Vid transport av el uppkommer förluster och det finns flaskhalsar. Men de avsteg från den idealiserade bilden leder till ännu mer fossilproduktion eftersom en del fossilfri el går till spillo.
Elbilar
Elbilar är ett fall av elektrifiering som rönt stort intresse.
För att jämföra koldioxidutsläpp från elbilar med dieselbilar behöver man titta på hela påverkan över hela livscykeln för produktion och förbrukning av bil, diesel och el.
Den informationen finns rapporten ”Electric vehicle life cycle analysis and raw material availability” (study, inte brief) , October 2017, från Transport & Environment
En fördel med rapporten är att den är framtagen av en organisation som verkar för elektrifiering så det är svårt att anklaga den för svartmålning av elektrifiering.
Om någon känner till en annan rapport som tittat på samma sak vore jag intresserad av att veta det.
Från "Figure 7" och "Figure 8" i rapporten kan vi räkna ut olika biltypers koldioxidutsläpp (gCO2 eq./km):
Dieselbilar: 3 + 13 + 163 + 27 = 206
Elbilar drivna av el från kolkraftverk: 3 + 13 + 13 +180 = 209
Elbilar drivna av el från gaskraftverk: 3 + 13 + 13 + 90 = 119
Till skillnad från fallet fossilt eller ickefossilt har Europa ett val att göra om elanvändningen ökar eller minskar. Kol, olja och gas kan ju alla tre anpassa sin produktion till efterfrågan. Om vi utgår från att Europa sätter minskningen av CO2 som högsta prioritet blir det kol man tar till i sista hand.
206 ≈ 209 vilket gör att man kan dra slutsatsen:
Elbilar och dieselbilar orsakar lika stora utsläpp av koldioxid så länge Europa måste elda kol för att producera tillräckligt med el.